Skip to main content

Zaaien – 6 juli 2016

Hij komt geregeld proeven en gaat dan voor de wijnen die nét een beetje anders zijn, niet voor allemansvrienden. In zijn werk is hij ook nét een beetje anders. Hij is tuinman en zegt: ‘’Ik probeer een eigen invulling te geven aan mijn werk. Ik wil schoonheid creëren in samenwerking met de natuur. Hoewel ik een plan heb, een tekening maak, word ik vaak verrast door wat er gebeurt. Ik hou meer van zaaien dan van planten. Het gaat minder snel en je hebt het niet helemaal in de hand, maar dat vind ik juist mooi. Het zaad kiest zelf of en waar het ontkiemt en ik kijk vol verwondering naar wat er ontstaat.”

Vroeger werkte hij als hulpverlener en ook nu, als tuinman, werkt hij geregeld met mensen voor wie het leven vaak ingewikkeld is; dementerende bejaarden, mensen met een psychische kwetsbaarheid, jongeren die buiten de boot gevallen zijn omdat ze autistisch zijn of gedragsproblemen hebben. ,,Gisteren was ik met tien kinderen aan het tuinieren. Er was een jongetje bij dat alleen stond en niets deed. Ik vroeg wat er was en of hij naast me wilde komen zitten. Het bleek dat hij nog niet zo lang in die klas zat en dat hij het een moeilijke groep vond met allemaal drukke kinderen. Hij vond het lastig om samen te werken met de anderen. Ik zei ,,dan begin je toch ergens je eigen tuintje.” Hij ging aan de gang met bogen en stokken en maakte een geweldig kunstwerk. Die jongen was helemaal in zijn element en ik zat daar met verbazing en voldoening naar te kijken. Ik probeer mensen zover te krijgen dat ze het op hun eigen manier doen, zoals ik ook de natuur zoveel mogelijk zijn gang wil laten gaan. Bij die jongen volgde ik mijn gevoel en was ik verrast door het resultaat. Hij was op zijn gemak en genoot. Ik heb geleerd te durven uitgaan van onvoorspelbaarheid. Daarin zie ik de essentie terug van het leven.”

De wijn die hij meeneemt, zal hem niet meer zo verrassen. Die heeft hij namelijk net geproefd.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.