Skip to main content

Wijn voor Bram van der Vlugt – Cabernet Sauvignon van Attila Gere 2011, Villány, Hongarije

Het valt niet te ontkennen, ik heb in eerste instantie gedacht aan een wijn uit Spanje. Maar dat vond ik toch te makkelijk. Er moest een andere link zijn met de man die in de carrière van Bram zo’n belangrijke rol gespeeld heeft. Die link is de puntige rots Szársomlyó, de meest in het oog springende, driehoekige, uitstulping in Villány, in het zuiden van Hongarije. Met een beetje fantasie, sowieso onontbeerlijk in het leven, doet die berg denken aan een mijter.

Villány is één van de beste wijnbouwgebieden in Hongarije. Ze planten daar inheemse druiven aan, maar ook internationale druiven zoals de Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon gedijen daar goed.

Bram, ik heb voor jou een wijn van Atilla Gere utgekozen en wel de Cabernet Sauvignon. Die druif is heel beroemd, je komt hem werkelijk overal tegen. Hij is veelzijdig, kleurrijk, heeft veel smaak en wordt door grote groepen mensen gewaardeerd.

Wijnmakers werken graag met de druif omdat hij sterk en uitgesproken is en, als je er moeite voor doet, duurzame, intrigerende wijnen voortbrengt die vaak van hoge kwaliteit zijn. De druif komt relatief laat tot volle rijpheid.

Ook de Cabernet Sauvignon van Attila Gere heeft kleur, intensiteit en zeggingskracht, maar hij is niet overdonderend. Het is geen macho. Ook niet een echte allemansvriend trouwens. Hij heeft wat zuren, een piepklein bittertje, maar is toch vooral fijnzinnig en zacht. En wat misschien wel het meest opvalt is de lange afdronk. Deze wijn komt niet met toetergeschal en luide stem je huis binnen, maar als ie weer weg is, onthoud je hem wel. Hij maakt indruk.

Attila Gere is een beroemde, gelauwerde producent. In 1993 werd hij uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar, zoals Bram een paar jaar later in Nederland de acteur van het jaar werd toen hij de Louis d’Or kreeg uitgereikt.

Attila en zijn vrouw Katalin kregen hun eerste stuk land als huwelijkscadeau. En ze hebben samen altijd keihard gewerkt aan het succes. Complementair aan elkaar. Attila, het gezicht, het uithangbord en zijn vrouw iets stiller op de achtergrond. Inmiddels doen hun kinderen ook mee. Een echt familiebedrijf dus met veel aandacht en liefde voor de omgeving en de eeuwenoude wijnmakerstraditie in Villány. Zo gebruiken ze zo min mogelijk gisten en bestrijdingsmiddelen en selecteren ze de druiven met de hand. Organische landbouw met respect voor de natuur noemen ze dat zelf

Deze Cabernet Sauvignon komt uit 2011. Dat was een weerbarstig jaar. Het is heel koud geweest, er waren stormen met veel regen. Dan werd het een periode beter. Daarna weer neerslag en tegenwind, maar uiteindelijk, ergens in augustus ging de zon schijnen, werd het warm en bleef het mooi tot aan de pluk. Dat resulteerde in misschien wel de beste oogst ooit daar in Villány, in ieder geval sinds lange tijd.

Deze wijn voor Bram is nu al goed op dronk, maar volgens Gere volgend jaar nog lekkerder! Proost!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.