Skip to main content

Uitsmijter – 22 juni 2016

Hij heeft brede schouders en sterke armen vol tatoeages. Kortgeleden zag ik hem achter de bar bij een discussieavond en nu is hij bij mij om wat speciaalbiertjes te halen. ,,Ik was daar als beveiliger, maar het was rustig” zegt hij. ,,Toen ben ik maar wat drankjes gaan inschenken.”

Ik vraag of hij vaak in de beveiliging werkt. ,,Nee, niet meer. Vroeger deed ik dat elk weekend. Ik ben zestien jaar uitsmijter geweest. Het ging er soms heftig aan toe. Ik ben in al die jaren viermaal beschoten. Eén keer hield iemand een pistool op mijn hoofd en haalde hij de trekker over, maar dat pistool weigerde. Echt ongelofelijk.”

“Ik kan uren praten over wat ik heb meegemaakt. Kleine of massale vechtpartijen met en zonder messentrekkers. Je staat daar niet voor niks. Met een collega heb ik ooit een grote groep Feyenoord-supporters buiten de deur gehouden. Het duurde een minuut of tien voordat de ME kwam opdagen. Dat zijn lange minuten.”

,,Wat is er in vredesnaam leuk aan dat werk?” vraag ik. ,,Ik ontmoette duizenden mensen die ik een leuke avond wilde bezorgen. Zonder beveiliging geen horeca. En de adrenaline die door je lijf giert, heeft soms ook wel iets.”,,Was je nooit bang?”,,Nee, niet op het moment zelf. Achteraf realiseerde ik me pas wat er gebeurd was.”

Dan begin ik over zijn tatoeages en hij vertelt dat behalve zijn armen ook zijn lijf behoorlijk bedekt is. Ik zie een draak, een condor, de Mayakalender en veel meer. Hij vindt het mooi, het heeft geen betekenis voor hem. “Behalve de naam van mijn vrouw en de babyvoetjes van mijn kinderen. Die van mijn zoon staan op mijn voeten.”

Ik vraag of er nog veel bij komt. ,,Nee, ik ben er niet meer zo mee bezig en heb ook geen zin meer in die pijn. Op mijn armen doet het me niks, maar hier aan de zijkant van je ribbenkast… dat is hartstikke pijnlijk.” Als hij wegloopt met zijn biertjes bedenk ik dat dat een verrassend antwoord is voor iemand die 16 jaar als uitsmijter heeft gewerkt. En die voor niemand bang is.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.