Skip to main content

Sterke band – 13 juli 2016

Zolang ik een winkel heb, komen zij daar al; liefhebbers van lekkere wijn die er ook wat voor over hebben. Ik weet dat ze samen het Thomashuis in Culemborg runnen, maar we hebben er niet eerder uitgebreid over gesproken. Het is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze zijn in 2008 begonnen en de twee vrouwen hebben nooit spijt gehad van hun carrièreswitch.

,,Het leven is veranderd, we zijn eigen baas, zorgondernemers en we wonen op ons werk. Dat betekent dat we nooit helemaal loskomen van wat er in en rond ons huis gebeurt, maar het zorgt ook voor een sterke band met de bewoners; negen mannen en vrouwen die in leeftijd variëren van 18 tot 53.”

,,We kunnen echt iets betekenen voor de mensen die bij ons wonen. Eigenlijk bloeien ze allemaal op. Ze worden opener, zelfbewuster en zelfstandiger, kunnen zonder begeleiding boodschappen doen. Het is heel leuk om te zien hoe de winkeliers met ze omgaan. In de kaasshop, bijvoorbeeld, mogen ze altijd van alles proeven.”

,,Één van onze bewoners had jarenlang niet gesproken. Toen z’n zus een keer op bezoek was, ging de deurbel. Hij zegt opeens: ,,de bel!” Zijn zus was erg verbaasd. Dit betekende dat hij het hoorde, dat hij de informatie kon verwerken en die deelde met zijn omgeving. Een ingrijpend moment.”

,,Ik werd laatst ook sterk geraakt door een moeder die zei dat ze altijd had gehoopt dat haar dochter eerder zou sterven dan zij. Door het vertrouwen dat haar kind bij ons in goede handen is, hoopt ze dat niet meer.”

,,Hebben jullie veel geleerd de afgelopen jaren?” vraag ik. ,,Ja, we hebben geleerd te relativeren. Niet alles gaat volgens een vast stramien. Wij proberen onze bewoners zo goed mogelijk te begrijpen en te helpen. Daarbij moet je jezelf ook kwetsbaar opstellen, durven twijfelen. Er is niet altijd meteen een oplossing, maar we hebben geleerd te vertrouwen op elkaar. Samen kunnen we alles aan.”

Heel soms helpt een klein glaasje wijn vast ook bij het relativeren. Of om even te ontspannen. Deze keer doen ze dat met een stevige witte.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.