Skip to main content

Mauretanië – 15 juni 2016

,,Zondag vertrek ik naar Mauretanië. In dat West-Afrikaanse, islamitische land wordt geen alcohol gedronken, maar voor vanavond wil ik nog wel een fles wijn.” Terwijl de man op zoek gaat naar iets geschikts, vraag ik of hij zin heeft in de reis. ,,Ik ga met gemengde gevoelens. Twintig jaar geleden heb ik daar een stuk leeg en dor land gekocht. Samen met mijn vrouw heb ik uit het niets een vakantieresort opgebouwd. Een droom, een paradijsje met mooie, hoge bomen, uitkijkend over de woestijn. We hebben er jaren gelukkig gewoond, genoten van de vrijheid, de gezonde lucht, het heerlijke weer en de toeristen waarvan velen vrienden zijn geworden. Maar het toerisme in Mauretanië is helemaal ingestort. Er kwam een negatief reisadvies, de meeste mensen bleven weg. We hebben het restaurant, dat er ook was, moeten sluiten. Toch blijft het een prachtige plek. Twee mannen werken er nog. Zo is er een klein stukje over van de lokale economie die we wilden creëren.”

‘’Vorig jaar gingen we voor een vakantie naar Nederland en toen bleek mijn vrouw ziek te zijn. Kanker, overal. Een paar maanden geleden is ze overleden en nu ga ik terug zonder haar.”

“Wat ga je er doen?” vraag ik. “Ik moet van alles regelen” antwoordt hij, “maar ik ga vooral om mijn vrienden en medewerkers te zien. En ik neem as van mijn vrouw mee om uit te strooien over de tuin die zij heeft aangelegd. Haar plek. Die as hóórt in Mauretanië, het land waar wij allebei zo van houden. Haar geest is er nog steeds, ik zie mijn vrouw straks terug in alles wat zij gecreëerd heeft. Tegelijkertijd ga ik haar juist daar ook heel erg missen. Onder de sterrenhemel waar we altijd sliepen, slaap ik dan alleen. Het wordt moeilijk, maar ik vind het fijn om de mensen weer te zien.’’,,Wanneer kom je thuis? vroeg een vriend gisteren aan de telefoon. Zo is het precies; zondag ga ik naar huis. En vanavond drink ik hier met vrienden nog wat glaasjes van deze wijn. Daarna moet ik het dus een tijd zonder doen.”

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.